Студенти УДПУ відсвяткували Католицьке Різдво

Posted on Posted in Новини

 Напередодні Католицького Різдва у Польському культурно-освітньому центрі відбулася Різдвяна зустріч. Цього року студенти, які вивчають польську мову ознайомилися з традиціями святкування цього свята. Фахівець Польського культурно-освітнього центру Лілія Огородник та викладач кафедри слов’янських мов та зарубіжної літератури Лія Лукіна розповіли про історію виникнення та особливості святкування Різдва Христового.

 Різдво – одне з найважливіших християнських свят. Західні християни, які живуть за Григоріанським календарем, святкують його 25 грудня. В цей день в місті Віфлеємі народився син Божий Ісус Христос.

 Вперше про свято Різдва було згадано в першій половині IV століття. З священних писань Матвія і Луки випливає, що схід першої вечірньої зорі в ніч на 25 грудня знаменує собою народження Сина Божого.

 Маленький Христос з’явився на світло в печері, де від негоди пастухи переховували худобу. Про те, що на світ прийшов Спаситель, янголи сповістили пастухам, які вирушили до печери і поклонилися новонародженому. А волхви, які прямували за світлом яскравої зірки, принесли Сину Божому свої дари – ладан, золото і миро.

 Саме ця сцена стала головним символом свята Різдва Христового. Її втілюють в храмах і в житлових будинках за допомогою об’ємних фігур, виконаних з різних матеріалів (дерево, фарфор, глина).

Дата святкування була встановлена ​​в далекому 431 році на Третьому Вселенському соборі, який відбувся в місті Ефес.

 Для католиків традиції святкування полягають в певних ритуалах. Один з них Адвент – період покаяння, який триває чотири тижні до свята. Віруючі католики в цей час сповідаються, щоб з чистим серцем брати участь в Різдвяних богослужіннях і прийняти Причастя, а духовенство одягається в шати фіолетового кольору. У храмах біля вівтарів встановлюється вінок з чотирма свічками, і в кожну неділю Адвенту запалюється по одній свічці. Кругла форма вінка символізує вічність, а його зелений колір – надію, як і гілки різдвяної ялинки.

 Святкування починається зі сходом першої вечірньої зорі, яка сповістила всьому світу про час народження Сина Божого і триває протягом восьми днів. У ці дні католики згадують святих.

 Переддень Різдва називається Різдвяним святвечором або Вігілієм (від латинського vigilia, пильнування). В цей день в сім’ях прикрашають ялинки і встановлюють ясла. Ті з членів сім’ї, хто не встиг приступити до сповіді, йдуть до церкви, яка зазвичай відкрита з раннього ранку.

 Святкова вечеря за традицією складається з пісних страв. У центрі столу розміщують блюдо з освяченим прісним хлібом – різдвяними оплатками (тонкі пластини з вафельного тіста). Наші студенти теж мали змогу поділитися оплаткем з своїм ближнім та побажати один одному добра і миру. Все це супроводжувалося співом коленд та переглядом польського фільму. 

         Ніяке інше свято не здатне настільки об’єднати людей, як Різдво Христове. Споконвіку цей казковий день прийнято зустрічати в колі сім’ї і близьких друзів. Різдвяні традиції передаються з покоління в покоління, несучи в собі весь сенс всеосяжної любові Христової.

 

Бажаємо кожному із Вас щастя, миру, добробуту та Божого благословення.

Щасливого і Веселого Різдва!